Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry – lyhyesti LaMaKa – on Lapin maakunnassa toimiva alueyhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Rovaniemi ja toimialueena on Lapin Kennelpiirin toimialue, Lapin Lääni. Yhdistyksen jäsenmäärä on nykyisin hieman alle kahdensadan henkilön. Jäsenmäärä pysytteli pitkään likimain samana, viime vuosina jäsenmäärä on kasvanut noin kymmenen jäsenen vuosivauhdilla. Pääosa jäsenistöstä asuu yhdistyksen toimialueella, mutta LaMaKa:ssa on myös muualla kuin Lapin läänissä asuvia jäseniä. 

Yhdistys perustetaan

23.3.1996 kokoontui Kemijärvelle Peniön kämpälle lappilaisista kanakoirametsästäjistä koostuva joukkio: Jouko Kilpimaa, Jouni Kilpimaa, Kalevi Yrttiaho, Mikko Törmälä ja Hannu Mustonen. Tuon illan aikana todettiin, että Lapin maakuntaan tarvitaan alueyhdistys maakunnan kanakoiraharrastajien yhteen kokoamiseksi sekä edesauttamaan koirien eteenpäin viemistä. Päätettiin ryhtyä toimenpiteisiin lappilaisen kanakoirayhdistyksen perustamiseksi. Perustettavan yhdistyksen nimeksi päätettiinkin tuossa Peniön kokoontumisessa esittää Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry.

Edellä mainittu Peniön kokoontuminen toimi alkusysäyksenä yhdistyksen perustamiselle, ja Rovaniemellä järjestettiinkin jo 25.5.1996 Ounasvaaran pirteillä Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n perustava kokous. Perustavassa kokouksessa yhdistyksemme ensimmäiseksi hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Martti Tolonen ja hallitukseen valittiin Ari Järvenpää, Jarmo Katajamaa, Juhani Keränen, Ismo Laukkanen, Päivi Martin ja Kristiina Mehtonen. Kristiina Mehtonen valittiin myös hallituksen sihteeriksi.

Perustava kokous hyväksyi yhdistyksemme säännöt ja tuon kokouksen jälkeen ryhdyttiin toimenpiteisiin Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n viemiseksi Patentti- ja Rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin sekä Lapin Kennelpiirin jäseneksi. Yhdistysrekisteriin yhdistyksemme merkittiin 18.9.1997. Syksyllä 1997 Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry hyväksyttiin myös jäseneksi Lapin Kennelpiiriin. Tuon jälkeen Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry pystyi alkaa järjestämään kaer- kokeita.

Varsinainen toiminta alkaa

Jo ensimmäisen toimintavuoden 1997 toimintakertomus kertoo Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n jäsenmäärän olleen 31.12.1997 78 henkilöä ja yhdistyksen järjestäneen toimintaa sangen aktiivisesti: vesi- ja jälkityökokeita järjestettiin 4kpl ja kaer M -kokeita 6kpl Rovaniemellä, Ranualla ja Rovaniemen Maalaiskunnassa. Kokeiden lisäksi ensimmäinen toimintavuosi piti sisällään myös muuta toimintaa: järjestettiin hallituksen kokouksia, lähetettiin jäsentiedote jäsenmaksulaskun yhteydessä ja järjestettiin myös kauden päättäjäiset Kemijärvellä ravintola Mestari- Kievarissa 50 henkilön voimin. Toimintakertomus kertoo kyseisissä päättäjäisissä myös palkitun yhdistyksen jäsenten menestyneitä koiria: FIN KVA&MVA Ruskakairan Kirre om. Jouko Kilpimaa, FIN KVA Seitaukon Sisi om. Esko Parpala ja FIN KVA Suivakon Kiri om. Esko Puikko.

Vuoden 1997 toimintakertomus kertoo Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n hakeneen heti ensimmäisenä toimintavuonnaan Saksanseisojakerholta Riistakoiraa järjestettäväkseen. Saksanseisojakerho Riistakoiran uudelle yhdistykselle myös myönsi, ja ensimmäinen suuri ponnistus uunituoreelle yhdistykselle olikin Riistakoiran 1998 järjestäminen Sallassa. LaMaKalaisin silmin katsottuna Sallan Riistakoira sujui vähintäänkin upeasti, kun Riistakoiran 1998 päätuomari Raimo Louhio julisti finaalin päätteeksi Riistakoiran voittajaksi LKSS Löytöriekon Miran, jonka omisti ja jota ohjasi paria vuotta aiemmin LaMaKa:n ensimmäiseen hallitukseen valittu yhdistyksemme perustajajäsen Ari Järvenpää. Kilpailun toiseksi sijoittui KKSS Rokovan Likka omistajanaan ja ohjaajanaan Kari Kilpimaa, kolmanneksi sijoittui KKSS Ruskakairan Kirre jonka omisti ja jota ohjasi Jouko Kilpimaa sekä neljänneksi KKSS Suivakon Kiri omistajanaan ja ohjaajanaan Esko Puikko. Yhdistyksemme vuoden 1998 toimintakertomukseen onkin kirjattu Riistakoiran 1998 järjestelyiden osalta kaiken hoidetun ”rutinoidun onnistuneesti” ja ”moitteita Riistakoiran 1998 osalta tulleen ainoastaan siitä, että LaMaKalaiset olivat liian röyhkeitä hakatessaan muun Suomen joukkueen 4-0”. 

Yhdistyksen ensimmäinen vuosikymmen – Toiminta vakiintuu

Perustamisen jälkeen yhdistyksen toiminta alkoi asettua uomiinsa. Järjestettiin vuosittain kaer- kokeita, vesi- ja jälkityökokeita, koulutusiltoja ja -viikonloppuja, kesäpäiviä, pikkujouluja, hallitus kokousti aina tarvittaessa ja yleinen kokouskin pidettiin vähintäänkin aina helmikuussa kun sääntömääräiset vuosikokoukset pidettiin.

Jäsenmäärä kasvoi yhdistyksen toiminnan ensimmäisen vuosikymmenen aikana; Ennätyslukema saavutettiin vuonna 2007 jolloin yhdistyksen jäsenmäärä ylitti parhaillaan 240 henkilöä.

Talkootyön määrässä mitattuna 2000 -luvun ensimmäisen vuosikymmenen ja myös koko yhdistyksen historian hurjin vuosi on 2004, jolloin Lapin Mannermaiset Kanakoirat järjesti kaiken tavanomaisen toiminnan lisäksi Saksanseisojakerholle ja Kanakoirakerholle yhteistyössä Lapin Kanakoirayhdistyksen kanssa koko FCI7 -ryhmän erikoisnäyttelyn Pohtimolammella Rovaniemellä heinäkuussa. Tämän jälkeen yhdistyksemme järjesti vielä samana syksynä Saksanseisojakerholle Riistakoiran Inarissa ja Utsjoella pääpaikkanaan Hans Niittyvuopion tunturikylä Muotkan Ruoktu.  Ja kuinkas muutenkaan; voitto tuli kotiin LaMaKalle kun Riistakoiran 2004 päätuomari Matti Louko julisti finaalin päätteeksi kilpailun voittajaksi KKSSU Ruskakairan Leansmanin omistajanaan ja ohjaajanaan jäsenemme Pentti Tiirola Kuusamosta.

2000- luvulla LaMaKa toimi Saksanseisojakerholle jo historiansa kolmannen kerran Riistakoiran järjestäjänä vuonna 2008, kun Riistakoira järjestettiin Utsjoella ja Inarissa toistamiseen. Ja koska historialla on tapana toistaa itseään, tuli Riistakoiran voitto LaMaKaan, kun tuolla kertaa Hannu Liedes päätuomarin ominaisuudessa julisti finaalin päätteeksi kilpailun voittajaksi KKSSN Hanhiaavan Tyylin omistajanaan Esko Parpala Rovaniemeltä.

2010- luku – Yhdistyksen toinen vuosikymmen

Viime vuosikymmenellä yhdistyksessämme nähtiin myös kokonaan uudenlaista toimintaa, kun Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry järjesti luonnetestit Rovaniemellä elokuussa 2015. Luonnetesteihin osallistui 20 koiraa, joista 11 oli FCI 7.1 -ryhmään kuuluvien rotujen edustajia.

Lapin Mannermaiset Kanakoirat oli neljännen kerran järjestämässä Saksanseisojakerholle Riistakoiraa syksyllä 2012, tuolloinkin kilpailu järjestettiin Inarin ja Utsjoen alueella, pääpaikkana toimi toistamiseen tunturikylä Muotkan Ruoktu. Edelleen historia otti ja toisti itseänsä – Päätuomarina toiminut Jouni Kilpimaa julisti voittajaksi KKSSN Stebas Noran jonka omistaa ja jota ohjasi jäsenemme Kimmo Viinikka Kuusamosta.

Viides Riistakoira järjestettiin Utsjoella 2018, kisakeskuksena toimi tuolloin Lomakylä Valle. Tällä kerralla voitto oli lipsahtaa jo muille, kun päätuomari Juha Tuulaniemi palkitsi finaalin jälkeen M-18 tittelillä KKSSN Taikavuoren Heksan ja Petteri Halkolan Torniosta. Petteri ei vielä tuolloin ollut LaMaKan jäsen, mutta liittyi jäseneksi myöhemmin. Finaali oli muilta osin tuolloinkin varsin LaMaKa- sävytteinen sijojen 3-5 mennessä jäsenillemme: pronssia voittivat KKSSN Vintiläntuuli Namin Ahku ja Kari Kilpimaa, neljännelle sijalle ylsivät KKSSU Taavi- Tuulin Tomu ja Jarmo Katajamaa sekä viidenneksi sijoittuivat LKSSN Marla Vom Kronsberg ja Jaana Saukko.

Yhdistyksemme toiminnasta varmasti eniten valtakunnallisesti huomiota osakseen saanut tapahtuma – Niesta – nostettiin viime vuosikymmenen aikana vuonna 2010 aloitetulla määrätietoisella työllä, kovalla vuosittaisella talkoopanostuksella ja Lapin Kennelpiiriltä vuosikymmenen alkuvuosina saadun taloudellisen tuen turvin nykyisen kaltaiseksi, valtakunnallisesti huomiota herättäväksi ja arvostetuksi nuorten koirien epäviralliseksi metsämestaruuskilpailuksi. Niestan perustivat -90 luvun puolivälissä Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot, siellä Niestan kovimpina puuhamiehinä ja alkuun saattajina olivat Kalevi Yrttiaho ja Hannu Mustonen. Rovaniemen Ampujat ja Metsäveikot testamenttasivat Niestan 2000- luvun alussa LaMaKalle, ja tapahtuma hiipui hyvän alun jälkeen 2000 -luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä hieman unohduksiin. Niesta kehitettiin tuon notkahduksen jälkeen viime vuosikymmenen aikana tapahtumaksi, joka kykenee kantamaan taloudellisesti itse itsensä ja johon osallistui vuosittain noin 40 – 50 nuorta koiraa.

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry järjesti viime vuosikymmenellä pariin otteeseen myös toista kilpailua, Thunturikoiraa. Thunturikoira on voittajaluokassa jo aiemmin palkituille koirille tarkoitettu koe ja epävirallinen tunturimestaruuskilpailu. Teppo Sirkiä aloitti Thunturikoiran ideoinnin vuonna 2015, ja se järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 2017 syksyllä. Thunturikoirassa oli ajatuksena paitsi kilpailla siitä, mikä koira parhaiten hallitsee metsästyksen tunturimaastossa, myös tarjota suuri määrä koepaikkoja voittajaluokan koirille, jotta ne pääsevät näyttämään osaamistaan KAER M -kokeessa ja havittelemaan käyttövalion arvoon tarvittavia ykköstuloksia. Vuoden 2017 Thunturikoiraan oli tarjolla 30 koepaikkaa voittajaluokan koirille, tapahtumaan osallistui 7 koiraa. Thunturikoira järjestettiin toisen kerran syksyllä 2019. Kolmas Thunturikoira peruttiin 2020 syksyltä osallistujien puuttuessa.  

Nykytila

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten mannermaisten kanakoirien koulutusta ja jalostusta sekä harjoittaa järkiperäistä metsästystä seisovien lintukoirien avulla sekä harjoittaa riistanhoitoa, luonnonsuojelua ja ampumaurheilua. Yhdistyksemme toimii lappilaisen kanakoiraharrastuksen edunvalvojana ja yhdistyksellämme on päävastuu KAER- kokeiden järjestämisestä Lapin Kennelpiirin alueella, sillä Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry järjestää vuosittain noin 80% Lapin Kennelpiirin alueella järjestettävistä KAER -kokeista. Yhdistyksemme vuotuinen KAER- koemäärä on viime vuosina pyörinyt keskimääräisesti noin 15-20 kokeen tietämillä. Esimerkinomaisesti mainittakoon vuosi 2014, jolloin yhdistyksemme järjesti eri puolilla Lapin maakuntaa 17kpl KAER M -kokeita, joihin osallistui yhteensä 144 koiraa. Vuonna 2015 yhdistyksemme järjesti Lapin maakunnassa 22kpl KAER M -kokeita, joihin osallistui yhteensä 210 koiraa. Yhdistyksemme vuosittain anomien KAER- kokeiden määrä on peilannut kulloisiinkin lintukantoihin ja metsästysaikoihin, hyvinä lintuvuosina kokeita anotaan enemmän ja huonoina lintuvuosina vähemmän; hyvinä lintuvuosina kokeisiin on myös ilmoittautujia yllin kyllin ja huonoimpina vuosina eivät ne vähätkään kokeet tule aina täyteen. Kun yhdistyksemme järjestämien kokeiden määriä peilataan valtakunnallisiin koemääriin, voidaan todeta yhdistyksemme järjestävän vuosittain noin 20-25% maamme KAER M -statuksen kokeista. 

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry on perinteisten Ylälapin tunturimaastoissa järjestettävien M- statuksen kokeiden ja metsälapin M- statuksen kokeiden lisäksi viime vuosina pystynyt järjestämään omalla toiminta- alueellaan Lapin maakunnassa myös F- statuksen kokeita yhdistyksemme aloitettua yhteistyön Alatornion Metsästysseuran kanssa Torniossa syksyllä 2016. Alatornion Metsästysseuran kanakoirajaosto harjoittaa fasaanin tarhaustoimintaa ja pystyy tarjoamaan erinomaiset puitteet peltokokeille seuransa metsästysalueella. Yhteistyömme Alatornion Metsästysseuran kanssa lyhentää merkittävästi ajomatkaa lappilaisilta peltokoepaikan tarpeessa olevilta kanakoiraharrastajilta. Lapin Mannermaiset Kanakoirat on järjestänyt Torniossa vuosina 2020 ja 2021 maamme ainoat kansainväliset (KV) KAER- kokeet F- statuksella.

Yhdistyksemme jakaa vuosikokouksessa Vuoden Koekoira -kiertopalkintoa sekä Vuoden Tulokas -kiertopalkintoa. Vuoden Koekoira- palkinto on nahkainen riistalaukku, johon poltetaan vuosittain palkinnon saaneen koiran nimi ja vuosiluku. Vuoden Koekoiran palkinto jaetaan vuosittain jäsenen koiralle, joka saa kaer- kokeessa korkeimman pistemäärän luokasta riippumatta.  Vuoden Tulokas -kiertopalkinto on hopeinen pokaali, joka voidaan jakaa erinomaisesti menestyneelle uudelle jäsenellemme. Jäsenemme ilmoittavat lisäksi koekauden parhaat tuloksensa ennen vuosikokousta, ja yhdistyksemme jakaa vuosikokouksessa näiden ilmoitusten perusteella LaMaKa -pinssiä jäsenillemme; luokasta riippumatta 3. palkinnosta jaettava pinssi on pronssinen, 2. palkinnosta hopeinen ja 1. palkinnosta kultainen. 

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry järjestää syksyllä 2022 yhteistyössä Oulun Kanakoirakerho ry:n kanssa Ladie´s Trialin Inarissa. Kisakeskuksena tulee toimimaan Tunturikylä Muotkan Ruoktu.

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry tekee yhteistoimintaa myös muiden koirayhdistysten kanssa. Esimerkkinä mm. Vizlamestaruuskilpailu Kittilässä syksyllä 2017 yhteistyössä Vizlakerhon kanssa, Bretonimestaruuskilpailut 2015 ja 2021 Utsjoella jotka on järjestetty yhteistyössä Bretonikerhon kanssa, Lapin ja Eteläpohjanmaan välinen joukkuekilpailu FR-Cup joka käydään vuoroin tunturikokeena Ylälapissa LaMaKan järjestämänä ja vuoroin peltokokeena Eteläpohjanmaalla sekä vuosittaiset yhteiskokeet naapuriseuramme Oulun Kanakoirakerhon kanssa Ylälapissa. Yhteistyössä on vuosien varrella järjestetty kokeita myös esmerkiksi Keski- Nurmon Metsästysseuran kanssa Sodankylässä ja Nurmossa sekä Soinin Metsästysseuran kanssa Utsjoella ja Soinissa.

Yhdistykseemme perustettiin vuoden 2021 aikana erillinen Niestatoimikunta vastaamaan Niestan järjestelyistä. Toimikunta koostuu kolmesta jäsenestä joiden toimikausi on kolme vuotta. Heidän lisäksi toimikuntaan kuuluu automaattisesti kunkin vuoden Niestan koetoimitsija. Toimikunnan perustamisella haluttiin tuoda Niestan järjestelyihin jatkuvuutta. Toimikunta raportoi yhdistyksen hallitukselle. Niestatoimikunnan jäsenet vuosille 2021 – 2023: Atte Miettunen (toimikunnan puheenjohtaja), Minna Loukusa ja Kari Kilpimaa. Lisäksi toimikuntaan kuuluu vuonna 2022 koetoimitsija Heidi Vartiainen. Niestassa on vuosina 2011 – 2022 kirjattu tietokantoihin koekertomuksia nuorten luokan metsäkoestarteista lähes 500 kappaletta – ei lainkaan hassumpi panostus jalostustietojen keräämisen hyväksi yhdeltä alueyhdistykseltä. Niestaa on näinä vuosina järjestetty Simossa ja Savukoskella. Voidaan perustellusti todeta, että Niesta herättää laajasti kiinnostusta maamme kanakoiraharrastajissa, sillä esimerkiksi Niestan 2017 finaalin tulosten julkistusvideo keräsi facebookissa viikossa yli 3 500 katselukertaa. Niestan 2021 finaalin tulosjulkistus on luettu samaisilta Facebook- sivuilta 12 341 kertaa. Olemme vastanneet kysynnän kasvuun nostamalla Niestan maksimikoiramäärän 70 koiraan. Niestan aktiivinen kehitystyö jatkuu myös tulevina vuosina.

Yhdistyksen toimihenkilöitä 

Hallituksen puheenjohtajat 1996 – 2022

1996 – 1998 Martti Tolonen
1998 – 2000 Jouko Kilpimaa 
2000 – 2002 Esko Puikko 
2002 – 2005 Pekka Kilpimaa 
2005 – 2006 Veijo Toimela 
2006 – heinäkuu 2006 Marko Koivula 
2007 – 2009 Inga Huttunen 
2009 – 2019 Atte Miettunen 
2019 – Olavi Peura

Hallituksen sihteerit 1996 – 2022

1996 – 1998 Kristiina Mehtonen 
1998 – 1999 Tarja Hannola 
1999 – 2002 Soili Tuulaniemi 
2002 – 2005 Miia Hiltunen 
2005 – 2007 Inga Huttunen 
2007 – 2008 Johanna Kauppila 
2008 – 2012 Tiina Turunen 
2012 –          Jaana Saukko 

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n Koepäälliköt 1999 – 2022

1999 – 2002 Aarno Isojärvi 
2002 – 2008 Pekka Isojärvi 
2008 – 2010 Teppo Sirkiä 
2010 – 2016 Susanna Järvinen 
2016 – 2019  Minna Loukusa 
2019 –   Heidi Vartiainen

Teksti: Atte Miettunen

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry