Thunturikoira

Thunturikoira on Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry:n järjestämä KAER-koe ja kilpailu voittajaluokassa kilpaileville FCI7.1 -ryhmän koirille. Ensimmäinen Thunturikoirakilpailu järjestettiin Nuorgamissa asuvan KAER- ylituomari Teppo Sirkiän idean pohjalta syksyllä 2017. Tuon ensimmäisen Thunturikoiran voitti FI KVA KKSSU Niputtajan NR Reipas Redi FI27237/14, om. Markus Pekkala Ähtäristä. Thunturikoira järjestetään nyt toista kertaa.

Lapin Mannermaiset Kanakoirat ry nimesi Thunturikoirakilpailun sen alkuperäisidean keksijän, Teppo Sirkiän, henkikoiran FIN KVA M-06 KKSSU Viliman Thunturin FIN27254/01 mukaan.

Thunturikoiralla on kaksi tarkoitusta. Ensinnä tarkoitus on kilpailla siitä, millä voittajaluokan koiralla kanakoirametsästykseltä tunturimaastossa vaadittavat ominaisuudet ovat parhaimmat. Toiseksi tarkoitus on tarjota voittajaluokassa kilpaileville koirille mahdollisuus koepaikkoihin Ylä-Lapin upeissa tunturimaastoissa ja siten auttaa niitä matkalla kohti kovasti tavoiteltua Suomen Käyttövalion arvoa.

Kennel Von Jonien on lahjoittanut Thunturikoiran kiertopalkinnon. Kiertopalkintoon kiinnitettyyn laattaan on kaiverrettu:

Kennel von Jonien on maamme vanhimpia kenneleitä. Sen perusti eläinlääkäri Johan Brüning 1910- luvun alussa. Johan Brüning oli ensimmäisiä karkeakarvaisten saksanseisojien kasvattajia maassamme. Kennelin kantaemä oli Suomessa ensimmäisenä nykymuotoisena karkeakarvaisena saksanseisojana rekisteröity Ria Zeirthal. Tästä koirasta ja sen jälkeläisistä polveutuu monet suomalaiset karkeakarvaiset saksanseisojat. Ennen kaikkea Johan Brüning halusi kehittää ja kasvattaa karkeakarvaisen saksanseisojan metsästyksellisiä ominaisuuksia.

Kiertopalkintoon kiinnitetty hopeamalja on lahjoitettu alunperin viime vuosisadan alkuvuosina Suomen Kennelliiton toimesta Kennel von Jonien perustajalle, sotakoirakoulun (myöhemmältä nimeltään poliisikoirasiittola) perustajana sekä johtajana vuosina 1917-1928 toimineelle eläinlääkäri Johan Brüningille (20.7.1877 – 8.8.1949). Kennel von Jonien nykyinen isäntä on Harri Rajakaltio. Thunturikoiran myötä tämä hieno satavuotias hopeaesine saa jatkaa elämäänsä ja kiertää komistamassa kulloisenkin Thunturikoiran voittajan takanpäällistä.